Volg ons: facebook linkedin twitter youtube     lettergrootte: printen

"Een leven lang leren"


Een van de speerpunten van Nieuw Unicum is het opleidingsprogramma. Medewerkers krijgen volop de kans om zich in hun vakgebied te ontwikkelen. Die aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers is niet alleen op het gebied van zorg. Een goed voorbeeld hiervan is Jeanette Schreuder. 18 jaar geleden sprak zij een vrijwilliger die in ons zwembad actief was en hij vroeg haar of zij misschien een kandidaat wist voor deze functie. Haar man dacht dat die functie wel wat voor Jeanette zelf zou zijn. Tot die tijd was Jeanette, met haar opleiding verenigingsleidster gymnastiek, een ZZP-er die beweegactiviteiten voor ouderen verzorgde. Voor ze het wist was ze aangenomen en startte ze haar carrière als zwembadmedewerker bij Nieuw Unicum.  Al vrij snel startte ze met de opleiding watergym. Met dit diploma op zak, kon ze verschillende groepen mensen van buiten Nieuw Unicum met bijvoorbeeld met reuma of obesitas beweeglessen in het zwembad geven. Ondertussen kwamen er ook steeds meer aanvragen van andere mensen die door hun gezondheid ook graag gebruik wilden maken van de (aangepaste) faciliteiten die ons zwembad biedt. Ook kwamen er steeds meer zorginstellingen voor ouderen die gebruik wilden maken van ons zwembad.

Jeanette volgde de één na de andere cursus, opleiding en scholing: beweegkuur instructeur voor mensen met diabetes om deze groep mensen te begeleiden en aan te zetten tot bewegen en GALM, om niet-actieve mensen actief te laten worden volgens het Groninger Actief Leven Model, maar ook sportief wandelen, nordic wandelen, zitdansen en tafelgymnastiek.

Ook begeleid ze al jaren 3e en 4e jaars CIOS-studenten. Omdat het de regel is dat je begeleiding krijgt van een gelijk opgeleide is er een EVC-traject gestart om te kijken welke aanvullende scholing Jeanette nodig zou hebben om ook het diploma bewegingsagoog aan haar portfolio toe te voegen. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties. Naast het opsturen van al haar diploma’s volgde een uitgebreid, urenlang interview en ook haar leidinggevende werd doorgezaagd. Maar toen kwam het goede nieuws: met al haar ervaring en achtergrond was er geen aanvullende scholing meer nodig en kreeg zij ook dit papiertje!

Ondertussen heeft Jeanette het zwembad verlaten en geeft zij onder de vlag van dagbesteding al enkele jaren de sportieve lessen: fitness, duofietsen, ochtendgymnastiek, boccia vergelijkbaar met jeu de boules), (schuif)tafeltennis en cognitieve fitness (waar zij ook een opleiding voor gevolgd heeft).

Wat ze het leukste in haar werk vindt? “Uiteraard de contacten met cliënten. Het is zo leuk om te zien hoe goed mensen in bijvoorbeeld boccia worden. Dat ze zichzelf verbazen over wat er nog mogelijk is met je linkerhand omdat je rechter niet meer goed kan functioneren. Soms is een aanpassing nodig, want het blijft maatwerk.
Ook mijn ervaring doorgeven door de begeleiding van stagiaires vind ik ontzettend leuk. CIOS-stagiaires blijven een heel schooljaar dus dan kun je samen heel wat opbouwen.” 

En nu eindelijk uitgeleerd? “Nee hoor (lachend), ik ben nu met een theoretische opleiding voor vitaliteitscoach gestart. Het is even wennen al die theorie over voeding, bewegen en gespreksvoering. Pittig, maar wel interessant, zeker met het oog op de opening van het Vitaliteitscentrum. Daar gaat de afdeling dagbesteding nauw samenwerken met de fysiotherapeuten. Ik heb er enorm veel zin in.”

Op de foto met Robin SmithWebsite ontwikkeling en ontwerp Designs [marketing & media concepts]
© Nieuw Unicum 2020 - alle rechten voorbehouden